Kuoppia ja korokkeita
”Joka toiselle kuoppaa kaivaa, se itse siihen lankeaa”. Vanha sananlasku, joka pitää monesti paikkansa. Erityisesti työelämässä.
Tänään yhdistän tämän sananlaskun sekä palautteen että palautumisen merkitykseen.
En ole oikein koskaan ymmärtänyt, miksi usein vaikuttaa olevan helppoa noukkia virheitä toisen toiminnassa ja antaa palautetta niistä, mutta hyvistä teoista tai onnistumisista arjen keskellä ei. Ymmärrän toki jo paljon nähneenä, lukeneena ja kokeneena, mistä kaikeasta ilmiössä voi olla kyse, mutta silti en tavoita ajatusta täysin.
Olen vuosia saanut nauttia runsaasti positiivista palautetta sisältävästä arjesta työelämässä mahtavassa työtiimissä. Olen sekä antanut positiivista palautetta, että saanut sitä.
Olen uskonut ja luottanut tiimini jäseniin, ja kaikki positiivinen vahvistus, luottamus ja kannustaminen on tullut myös takaisinpäin.
Se on luonut uskoa omaan tekemiseen, työntänyt eteenpäin hankalissakin olosuhteissa ja innoittanut kehittämään, kehittymään ja oppimaan uutta. Saamani eväät ovat auttaneet myös tavoittelemaan unelmia ja uskaltautumaan luomaan uutta työidentiteettiä työnohjaajana.
Hyvään keskittyminen tuo mukanaan hyvää. Se leviää ja kannattelee monessa myrskyssä.
Se ei vaadi paljon. Vaikka vain hyväksyvän katseen, kivan viestin post-it lapulla, tai nopean sanallisen palautteen hyvin tehdystä työstä.
Kaikenlainen palaute on kehittymisen kannalta tärkeää. Myös rakentava. Mutta positiivinen vahvistaminen antaa vielä enemmän suuntaa omalle tekemiselle ja kirvoittaa tahtoa tehdä lisää yhtä hyvin- ja ehkä vähän paremminkin.
Työnohjaajan työssä en jostain syystä osannut odottaa palautetta. Nyt, kahtena viikkona peräkkäin sain ohjausta seuraavana päivänä kahdelta eri taholta viestin puhelimeeni, jossa minua kiitettiin ja kerrottiin, minkälaisen jäljen ohjaukseni jätti.
Tuntuu mielettömän hyvältä, tärkeältä ja tarpeelliselta uuden äärellä.
Nyt palautteestani muikeana keskityn itseäni palauttaviin asioihin, kerään voimavaroja, uusia ajatuksia ja uutta voimaa jaettavaksi jatkossakin.
- Janina