Jatkuva kehittyminen?
Uuden oppiminen.
Yhä enemmän läsnäoleva teema työelämässä. Työ edellyttää jatkuvaa oppimista ja pienempien ja suurempien muutosten mukanaan tuomien asioiden omaksumista ja siirtämistä käytäntöön.
Olemme erilaisia. Toiset inspiroituvat yhä uudelleen ja uudelleen oppimisesta ja näkevät henkilökohtaisen kehittymisen tärkeänä osana ammattilaisena ja ihmisenä kasvamista. Toisille jatkuvat muutokset ja kehittymisen vaade tuntuu kuormittavalta, ylimääräiseltä lisältä työelämässä.
Miten uuden oppimiseen ja omaksumiseen liittyvä paine työelämässä sitten vaikuttaa ihmisen sisäiseen motivaatioon oppimisen suhteen?
Varmasti eri tavoin; toisia se työntää eteenpäin ja saa janoamaan lisää tietoa. Toisia se voi jopa lannistaa, aiheuttaa vastarintaa ja toimia estävänä tekijänä uuden oppimiselle. Ensimmäiset ovat tässä ajassa onnekkaita. Toiset joutuvat ponnistelemaan pysyäkseen mukana.
Jos joutuu ponnistelemaan kovin, tai oppimaan ”pakotettuna”, tällä on vaikutuksensa niin uuden oppimiseen kuin työssä jaksamiseen ja viihtymiseen.
Ne, jotka kokevat jatkuvan kehittämisen ja muutokset kuormittaviksi, kokevat myös koko työn uuvuttavaksi herkemmin. Usein kuitenkin uudet oivallukset ja kehittyminen voisivat toimia tehokkaana vastalääkkeenä kuormittumiseen.
Miten sitten jaksaa inspiroitua omasta työstään uudelleen ja uudelleen? Mistä löytää aikaa ja energiaa?
Mielestäni keskeistä on ymmärtää itseään ja omia mekanismejaan. Pohtia esimerkiksi, miten suhtautuu uusiin asioihin, muutoksiin ja kehittämiseen? Millaisia tunteita nämä asiat aiheuttavat itsessä ja mistä nämä tulevat?
Yksin tällaisten asioiden pohtiminen voi olla vaikeaa. Onneksi ei yksin tarvitsekaan. Työnohjaus soveltuu täydellisesti myös tällaisten asioiden käsittelyyn ja itseä työelämässä haittaavien esteiden purkamiseen. Liittyvät ne sitten muutoksiin, kehittymiseen, uusien asioiden omaksumiseen väsymiseen- tai mihin tahansa.
Kaikissa on potentiaalia. Myös sinussa. Jos se on hukassa, autan sinua löytämään omasi!
- Janina